Vyhlásili víťazov celoslovenskej literárnej súťaže

18.06.2009 Kežmarok

Kežmarok 18. júna (TASR) - Literárny Kežmarok, ktorého 44. ročník sa dnes začal v tomto historickom podtatranskom meste, pozná najnovších víťazov celoslovenskej literárnej súťaže žiakov základných a stredných škôl.
\"Do 44. ročníka Literárneho Kežmarku nám prišlo 906 prác od 422 autorov. Žiaci základných a stredných škôl zo Slovenska, ktorí zasielali svoje práce, boli rozdelení do troch kategórií v písaní poézie a prózy, \" uviedla pre TASR riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Gabriela Kantorková. Dodala, že svoje práce poslali aj slovenskí žiaci a študenti žijúci v zahraničí. Najviac prác spoza hraníc prišlo zo Srbska, nasledovalo Rumunsko a jednu poslal mladý autor z Poľska.
Spomedzi žiakov prvého stupňa základných škôl v kategórii poézia zvíťazila Barbora Plutová zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) J. Melkoviča v Starej Ľubovni, v próze Nicol Hochholczerová zo Základnej školy (ZŠ) Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote. V kategórii žiakov druhého stupňa ZŠ porota prisúdila prvenstvo za poéziu Veronike Grešovej zo ZUŠ J. Melkoviča v Starej Ľubovni a v próze bola najlepšia Timea Kónyová z Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove.
V kategórii stredoškolákov obsadila prvé miesto za poéziu Júlia Sabanošová zo Spišskej Novej Vsi a za prózu Zuzana Slaninková z Bánoviec nad Bebravou.
Tohtoročný Literárny Kežmarok je venovaný stému výročiu narodenia prozaika a dramatika Júliusa Barča - Ivana, ktorý študoval na kežmarskom lýceu v rokoch 1919 až 1921. Seminár o jeho živote a diele, ktorý je na programe v piatok 19. júna dopoludnia, dá bodku za oficiálnou časťou 44. Literárneho Kežmarku.
 

Vyberte región